“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Divorce party! Vier je scheiding

12 sep, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Scheiden associeer je niet zo snel met een feestje. Toch is er nu in Amerika een dame die scheidingsfeestjes (divorce parties) organiseert.

Scheidingsfeest

Een scheidingsfeest is niet alleen een goede reden om weer eens lekker een drankje te doen. Het heeft ook een therapeutische werking. Het kan de vrouw in kwestie goed helpen om er weer bovenop te komen. “Het vieren van de scheiding is heel gezond. Mensen kunnen zich na een scheiding alleen voelen. Je kan vrienden kwijtraken en het, soms lange, juridische proces kost ook heel veel negatieve energie. Een feestje biedt tegenwicht. Hierdoor kun je je emoties beter omarmen”, zo zegt Divorce party organisator Christine Gallagher.

Bruidsjurk verbranden

De divorce party is niet alleen een feestje. Veel mensen kiezen er ook voor om hier bepaalde afscheidsrituelen in op te nemen: Het verbranden van de bruidsjurk of foto’s, het begraven van de trouwring of het in het water gooien van de ring. Er bestaan zelfs speciale scheidingstaarten.

Handboek

Gallagher organiseerde haar eerste scheidingsfeest voor een vriendin die net gescheiden was. “Ze was er kapot van. Ik besloot een feetje te organiseren om haar weer te laten lachen. Dat lukte. Voor het eerst in lange tijd had zij weer echt lol”, aldus Gallagher. Het feest was zo’n succes dat Gallagher zelfs een Divorce Party handboek schreef. Hierin staan verschillende thema’s, hoe je het moet plannen en wat je wel en niet moet doen (neem geen kinderen mee!).

Poll

Wij waren benieuwd naar de mening van de nuchtere Nederlanders over dit onderwerp en plaatsten een poll op onze site. Het onderwerp leefde behoorlijk. Maar liefst 229 mensen lieten hun reactie achter en de uitkomst was opvallend.

Divorce Party belachelijk

De meeste mensen (57 procent) die hun mening achterlieten vonden het idee van een Divorce Party belachelijk. Een scheiding is alles behalve leuk en is toch niet iets om te vieren, was hun mening. 13 procent van de stemmers vond het idee van een feest na je scheiding “een beetje raar”. “Het is toch een beetje gek om zo’n verdrietige en ingrijpende gebeurtenis te vieren. Na mijn scheiding was een feestje eigenlijk wel het laatste waar ik op zat te wachten”, zo zegt één van de respondenten.

Therapeutisch

Een andere groep mensen is een stukje positiever. Zo’n 18 procent van de stemmers vond het wel een goed idee. Zij dachten dat het misschien wel therapeutisch zou kunnen zijn om je scheiding op een positieve manier af te sluiten met een Divorce Party. “Je sluit een nare periode op een positieve manier af. Dit kan helpen om je leven weer op te pakken en door te gaan”, is de mening van een sitebezoekster.

Leuk!

Er zijn ook mensen die zo’n Divorce Party helemaal zien zitten. 12 procent van de stemmers leek het leuk om na de scheiding een feestje te vieren. “Na een nare periode een beetje ontspannen lijkt mij wel heel erg fijn. Zo’n feest geeft ook mooi wat afleiding”, aldus een van de stemmers.