“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gezagsregister digitaal te raadplegen voor advocaten.

13 jan, 2014 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Het landelijk Centraal Gezagsregister (CGR) is vanaf 1 januari 2014 digitaal te raadplegen voor advocaten. Het voordeel is dat advocaten sneller bij belangrijke stukken voor het regelen van een echtscheiding kunnen. Zo is een bewijs van het ouderlijk gezag gemakkelijk op te zoeken.

Digitaal ouderlijk gezag aanvragen

Vanaf 2012 bestaat het CGR. Ouders kunnen vanaf de zomer 2013 digitaal het ouderlijk gezag aanvragen. Dit wordt geregistreerd in het CGR. Het scheelt de ouders een hoop werk en tijd. De aanvraag kan vanaf huis gedaan worden en ze hoeven geen schriftelijke bewijsstukken in te dienen. Het digitale ouderlijk gezag aanvragen is dan ook populair. Sinds de zomer zijn al zo’n 9000 aanvragen gedaan.

Digitaal toegang voor advocaten

Medewerkers van de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kindbescherming konden al bij het CGR. Vanaf 1 januari kunnen ook advocaten in het systeem. Advocaten hoeven nu niet naar de rechtbank voor een uitreksel, maar kunnen het gemakkelijk zelf opvragen. Dit versnelt de procedure van een echtscheiding. Eerder kon het één tot twee weken duren voor een advocaat de beschikking had over dit document.

Beveiling gezagsregister

Het gezagsregister is goed beveiligd. De toegang voor de advocatuur is geregeld via het digitale loket van de rechtsspraak. Een advocaat logt in via e-herkenning. Dit betekent dat een advocaat zich moet identificeren met zijn/haar advocatenpas en een randomreader.