“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Contact tussen vader en kind na scheiding

19 jun, 2015 | Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Onlangs is er door de Nuffield Foundation onderzoek gedaan naar het contact tussen vaders en hun kinderen na een scheiding. Hieruit blijkt dat vaders die voor de scheiding een belangrijke en actieve rol speelden bij de opvoeding van de kinderen ook na de scheiding vaker contact houden met hun kind.

Het onderzoek

Voor de studie werden 2800 families bekeken. Hierbij werd het onderzoek gericht op heteroseksuele koppels, getrouwd of samenwonend. Alle koppels gingen uit elkaar voor de kinderen elf jaar oud waren.

De uitkomsten

Uit het onderzoek blijken een aantal opvallende dingen. Ten eerste hebben vaders vaker contact met zoons, dan met dochters en komen de kinderen vaker bij vader over de vloer als hij een extra kamer in zijn huis heeft. In de loop van de tijd wil het contact nog wel eens verwateren. Zo hadden acht op de tien vaders die weggingen bij het gezin toen het kind drie jaar oud was, gedurende die periode nog enige vorm van contact. Dit werd negen op de tien als het kind ouders was dan drie toen de scheiding plaatsvond. Toen de kinderen elf jaar oud waren bleek drie op de tien het contact met vader volledig verloren te zijn. Twee op de tien zag hun vader af en toe, maar minderen dan iedere week. Een kwart zag hun vader meerdere keren per week.

Zelfvertrouwen

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen na de scheiding een grote daling in hun zelfvertrouwen ervaren. Ook denken zij na de scheiding veel slechter over hun opvoedvaardigheden.