“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Beperking van gemeenschap van goederen niet altijd passend.

11 nov, 2013 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

VVD, PvdA en D66 kwamen onlangs met een voorstel om de wettelijke gemeenschap van goederen te beperken. Nederland is een van de weinige landen waar men automatisch in gemeenschap van goederen trouwt. Volgens de initiatiefnemers is dit niet meer van deze tijd. Het plan ziet er goed uit, maar zij hebben wat zaken over het hoofd gezien namelijk: schuldeisers.

Op dit moment gaat het plan vooral over vermogen dat is opgebouwd voor het huwelijk en zaken als erfenissen, spaarpotjes en dergelijke. Over schulden wordt niet gesproken, terwijl dat, juist in deze tijd, vaak grote problemen met zich meebrengt. Zo hebben wij bij De Nationale Adviesbalie regelmatig mensen aan de telefoon, die er pas bij het moment van scheiden achterkomen dat de partner een flinke schuld had toen zij in het huwelijksbootje stapten. Op dit moment en ook met de nieuwe regelgeving ben en blijven allebei de partners aansprakelijk voor die schulden. Deze voorhuwelijkse schulden blijven verhaalbaar op het gemeenschappelijke vermogen.

Bij het herzien van de regelgeving omtrent gemeenschap van goederen was het eigenlijk heel logisch geweest om deze schulden ook mee te nemen in het verhaal. Nu is dat niet het geval en kun je dus eigenlijk nog altijd niet met een gerust hart in het huwelijksbootje stappen. Wellicht voor de initiatiefnemers een goede aanvulling om over na te denken.