Wettelijke alimentatie indexatie

Het is wettelijk bepaald dat de alimentatiebedragen jaarlijks worden aangepast omdat prijzen en lonen elk jaar stijgen door inflatie. Daarom beslist de minister van Justitie rond november met welk percentage de bedragen het jaar daarop aangepast moeten worden. De wettelijke alimentatie indexatie voor 2019 is vastgesteld op 2%.

Vaststelling indexeringspercentage

Het indexeringspercentage is afhankelijk van het loonindexcijfer, dat wordt vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het loonindexcijfer is gebaseerd op de salarisontwikkeling bij het bedrijfsleven en de overheid. Per 1 januari worden de kinderalimentatie en partneralimentatie daadwerkelijk verhoogd met het percentage.

Bereken de nieuwe alimentatie na de wettelijke alimentatie indexatie.
TIP:

Uitsluiting van de alimentatie indexering

Op de automatische aanpassing van alimentaties is een aantal uitzonderingen:

  • De alimentaties die voor 1 januari 1973 zijn vastgesteld, doen niet mee met de automatische aanpassing als er toen afspraken zijn gemaakt over de ontwikkeling van het bedrag. Die afspraken blijven gelden.
  • Je kunt samen afspreken dat de wettelijke indexering wordt uitgesloten. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd. Je kunt ook de rechter vragen de indexering uit te sluiten. Dat kan wenselijk zijn als de alimentatieplichtige een vast inkomen heeft dat niet meegaat met het loon- en prijspeil.
  • Je kunt de indexering bij overeenkomst of via de rechter tijdelijk uitsluiten, bijvoorbeeld voor een jaar. Een reden hiervoor kan zijn dat de alimentatie aan het einde van een jaar wordt vastgesteld en de alimentatieplichtige niet op korte termijn een loonsverhoging krijgt.
  • Je kunt kiezen voor een andere vorm van automatische aanpassing, bijvoorbeeld voor een koppeling aan de loonontwikkeling van degene die moet betalen.

Niet nakomen indexering

Zorg dat je ex-partner zo snel mogelijk op de hoogte wordt gesteld van het nieuwe alimentatiebedrag. Als de alimentatieplichtige niet wil meewerken, probeer dan samen tot een andere afspraak komen. Zorg wel dat dit altijd op papier wordt vastgelegd. Komen jullie er niet uit? Neem dan contact met ons op voor advies.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!