Omgangsbegeleiding en omgangshuis

Kinderen hebben het recht om bij de ouders op te groeien. Dat is vastgelegd in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Zijn jullie gescheiden? De kinderen hebben dan het recht op omgang met zowel papa als mama. Wanneer je er als partners niet uitkomt is het verstandig om naar omgangsbegeleiding te kijken.

Omgangsbegeleiding

In het ouderschapsplan komen de afspraken te staan over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, informatie-uitwisseling, kinderalimentatie en de omgang met jullie kind. De Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding verplicht ouders een ouderschapsplan te maken.

Komt één van jullie de afspraken niet na en komen jij en je ex-partner er samen niet uit? Om te voorkomen dat jullie kind de dupe wordt van de situatie, kunnen jullie een beroep doen op Bureau Jeugdzorg of maatschappelijk werk voor omgangsbegeleiding.

Vrijwillige of verplichte omgangsbegeleiding

Omgangsbegeleiding kan op vrijwillige basis plaatsvinden. Maar als de relatie tussen jou en je ex erg slecht is, kan een rechter jullie de omgangsbegeleiding opleggen. In dat geval wil de rechter voorkomen dat bijvoorbeeld het contact tussen jullie kind en de niet-verzorgende ouder stopt. Dat kan immers leiden tot sociaal-emotionele problemen bij jullie kind, wat een gezonde ontwikkeling schaadt.

Omgangsbegeleiding is tijdelijk en vindt plaats in een omgangshuis. Na een periode van een half jaar is het de bedoeling dat jij en je ex weer zelfstandig de afspraken kunnen uitvoeren.

Omgangshuis

Een omgangshuis is een neutrale en kindvriendelijke ontmoetingsplek voor de niet-verzorgende ouder en het kind. De ontmoetingen in een omgangshuis vinden plaats op een vast tijdstip en de afspraken hierover zijn vastgelegd in een contract. Deze vorm van begeleiding is bedoeld voor ouders met kinderen tot twaalf jaar, waarbij de ouders het na de echtscheiding niet eens kunnen worden over de bezoekregeling.

Omgangshuizen in Nederland

Er zijn in Nederland een twintigtal omgangshuizen waar ouders en kinderen terecht kunnen om elkaar te ontmoeten. Tijdens die ontmoetingen tussen ouder en kind houdt een begeleider op de achtergrond in de gaten of alles goed gaat.

Direct hulp nodig?
 

088-6002801

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!