“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Pensioenrechten en polissen

  • Ga je scheiden? Controleer al jullie verzekeringen en polissen.
  • Maak goede afspraken over de verdeling van de pensioenen.
  • Heb je hier hulp bij nodig? Wij brengen je graag in contact met een specialist!
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Lees voor

Gaan jullie scheiden, dan moet er ook op financieel gebied veel geregeld worden. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen welke polissen, verzekeringen en bijvoorbeeld pensioenrechten er zijn. De afspraken hierover moeten opgenomen worden in jullie financiële plan.

Hoe zit het met je pensioenpolis?

Als je partner via het werk een pensioen opbouwt, moet je partner (als hij/zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt) de helft van zijn of haar pensioen aan jou betalen. Jij krijgt dus – ook als je al gescheiden bent – een deel van het pensioen van je ex-partner. Dit geldt natuurlijk alleen voor pensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Heeft je partner ook een nabestaandenpensioen opgebouwd, dan krijg jij dit bedrag na zijn of haar overlijden. Andersom geldt dit ook. Op de pagina scheiden & pensioen worden de gevolgen van scheiden en je pensioen uitgebreid besproken. Willen jullie onderling andere afspraken maken over het pensioen, dan mag dat.

Let op:
Ben je ondernemer en bouw je zelf pensioen op? Denk er aan dat ook dit in principe gedeeld moet worden. Lees meer op de pagina voor ondernemers

Hoe zit het met je lijfrente en kapitaalverzekering?

De polissen uit een levensverzekering kunnen op verschillende manieren worden verdeeld. In principe hebben jullie allebei recht op de helft van de opgebouwde polissen.

Hoe zit het met je verzekeringen en testament?

Sommige verzekeringen kunnen komen te vervallen na een echtscheiding. Blijft de auto bij de ex, dan zal hij/zij de verzekering over moeten nemen. Hetzelfde geldt voor de opstalverzekering. Andere verzekeringen zullen veranderen, zoals de inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Misschien was je verzekerd via de werkgever van je ex-partner. Dan zul je na de scheiding een eigen verzekering moeten afsluiten. Heb je al laten vastleggen wat er na je overlijden met jouw spullen en vermogen moet gebeuren? Als je je ex-partner niet meer als erfgenaam wilt, moet je dat veranderen in je testament.

Meer informatie