“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Co-ouderschap

  • Is co-ouderschap voor jullie een goede keuze?
  • Wij helpen je bij de juiste juridische vervolgstappen.
9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

Lees voor

Kinderen gaan na een scheiding meestal bij één van de ouders wonen. Op die praktijk zijn de meeste regelingen in Nederland gebaseerd. Maar het kan ook anders. Als je kiest voor co-ouderschap, woont je kind om en om bij jou en je partner.

Heb je juridische hulp nodig bij het regelen van de scheiding? Wij helpen je direct. Bel ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in. We bespreken dan vrijblijvend jouw situatie en adviseren je over de te nemen vervolgstappen. 

Wanneer co-ouderschap?

Maar wanneer is het nou slim om voor een co-ouderschap te kiezen? Ten eerste is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt wonen. Zo kunnen jullie de kinderen allebei naar school, sport en clubjes brengen. Woon je verder dan zeven kilometer uit elkaar, dan wordt dat vaak al een stuk lastiger. Daarnaast moeten jullie het co-ouderschap allebei willen. Bij co-ouderschap moet je veel met elkaar overleggen. Je hebt regelmatig contact met elkaar. Is dit lastig, dan is co-ouderschap misschien geen hele slimme keuze.

Het co-ouderschap moet in de agenda’s passen. Als één van de ouders 40 uur per week werkt, waardoor de kinderen op zijn/haar dagen naar de opvang moeten, terwijl de andere ouder thuis is, dan is co-ouderschap geen hele logische keuze. Je kunt het willen, maar het moet allemaal wel kunnen!

Werkt co-ouderschap?

En dan het allerbelangrijkst! Werkt co-ouderschap voor de kinderen? Het ene kind vindt het heel prettig om evenveel bij vader als bij moeder te zijn. Een ander kind kan hier maar moeilijk mee omgaan. Hierbij kun je wel spelen met de indeling van het co-ouderschap. Misschien is het fijn om een week bij moeder te zijn en daarna een week bij vader of is het prettiger om halverwege de week te switchen. Pas op dat het kind niet te vaak hoeft te wisselen. Dat brengt veel onrust met zich mee. Of co-ouderschap werkt kun je eigenlijk pas inschatten als je het probeert. Spreek samen af dat jullie het een paar weken gaan uitproberen en kijk of het bevalt. Betrek de kinderen hier ook bij. Wat is voor hen het prettigst!

Let op:
Alle afspraken die jullie maken over het co-ouderschap moeten worden opgenomen in het ouderschapsplan. Willen jullie zelf een officieel ouderschapsplan opstellen, dan kan dat met ons ouderschapsplan. Aan de hand van vragen komen alle belangrijke onderwerpen aan bod. Zo weten jullie zeker dat jullie overal aan denken. Neem het plan mee naar jullie advocaat en mediator.

Co-ouderschap en alimentatie

Veel mensen denken dat er bij co-ouderschap geen alimentatie betaald hoeft te worden, maar dit is niet waar. Bij co-ouderschap hebben jullie als het goed is allebei evenveel kosten voor de kinderen. Heeft de één een hoger inkomen dan de ander, dan kan deze de kosten makkelijker dragen. Er wordt dan van degene met het hoogste inkomen verwacht dat hij/zij toch nog een stukje kinderalimentatie betaalt aan de andere ouder. Hiervoor kun je een alimentatieberekening laten maken. Je kan ook samen een afspraak maken. Een andere mogelijkheid is het openen van een kinderrekening. Hierop storten jullie naar rato een bepaald bedrag en bijvoorbeeld de kinderbijslag. Zo kunnen jullie allebei een keer de stad in met de kinderen om bijvoorbeeld nieuwe schoenen te kopen.

Eerlijk delen bij co-ouderschap

De sociale Verzekeringsbank (SVB) – dat zijn de mensen van wie jij de kinderbijslag krijgt – gaat ervan uit dat jullie kind in twee huizen woont. Daarmee hebben jullie allebei recht op de helft van de kinderbijslag. Meestal krijgt een van jullie het bedrag op zijn rekening, waarna je het onderling moet verdelen. Je kunt de SVB ook vragen of zij het geld alvast willen verdelen, maar vaak zijn ze daar niet zo happig op. Als je recht hebt op een bijstandsuitkering, moet je ervan uitgaan dat je na de scheiding een bedrag krijgt dat tussen de norm van alleenstaanden en die van eenoudergezinnen in ligt. Dat je niet het volledige bedrag voor een eenoudergezin krijgt, komt doordat jij bepaalde kosten voor kind (bijvoorbeeld schoolgeld) met je ex-partner kunt delen.

Alles naar één ouder

De Belastingdienst is een instantie die vindt dat je kind toch echt maar bij een van jullie beiden kan wonen. Ze kijkt bij wie het kind meer dan zes maanden per jaar ingeschreven staat in het bevolkingregister. Diegene krijgt de heffingskorting. Wil je toch allebei een korting hebben voor hetzelfde kind, dan kun je de combinatiekorting aanvragen. Je moet dan wel allebei een baan hebben. Voor meer informatie kun je gratis bellen met de belastingtelefoon 0800-0543 of kijken op www.belastingdienst.nl. Ook de huursubsidieregeling en de Wet Tegemoetkoming schoolkosten zijn niet ingericht op co-ouderschap. De kindertoeslag bij de huursubsidie en de tegemoetkoming schoolkosten wordt per kind maar aan één ouder uitgekeerd.

Praktijkvoorbeeld

Laten we ervan uitgaan dat je een zoon van negen en een dochter van vijftien hebt. Voor de kinderbijslag is het eenvoudig: jij en je partner krijgen één bedrag, wat je samen moet verdelen. Maar nu de heffingskorting: die krijgt alleen de ouder bij wie de kinderen staan ingeschreven. Wat je kunt doen is de kinderen – oneerbiedig geformuleerd – tussen jouw en je ex-partner verdelen. Je schrijft je zoon in op jouw adres, en je dochter op dat van je ex. Zo heb je allebei recht op de kinderkorting, de aanvullende kinderkorting voor kinderen onder de zestien jaar, toeslag op je huursubsidie en tegemoetkoming studiekosten en de alleenstaande ouderkorting (als je tenminste geen nieuwe partner hebt). Verder kun je nu allebei de combinatiekorting aanvragen.

Ik heb maar één kind

Heb je twee kinderen, dan kan het slim zijn op op ieder adres één kind in te schrijven. Zo kun je optimaal gebruik maken van alle tegemoetkomingen van de overheid. Als je maar één kind hebt kun je twee dingen doen. Of jij en je partner verdelen het geld samen (net als bij de kinderbijslag), of je schrijft het kind in bij degene met het laagste loon. Die kan dan een beroep doen op de regelingen.

Coöperatief en parallel ouderschap

Bij co-ouderschap zorgen jullie samen voor de kinderen. Toch kan dit ook op verschillende manieren. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen en proberen jullie als ouders zo goed mogelijk samenwerken, dan spreek je eigenlijk van een coöperatief ouderschap. Jullie hebben regelmatig contact met elkaar, overleggen en maken samen belangrijke keuzes. Eigenlijk werken jullie als team. Voor kinderen is dit natuurlijk de meest ideale situatie. Is er geen goed overleg meer mogelijk, maar willen jullie allebei wel een even grote rol in het leven van jullie kinderen blijven spelen, dan is parallel ouderschap een oplossing. Bij parallel ouderschap staan de huishoudens van vader en moeder los van elkaar. Iedere ouder doet zijn eigen ding en er is weinig communicatie of contact. Het contact tussen de ouders verloopt indirect (via de app/mail) of via een derde persoon. Belangrijke beslissingen waar jullie niet uitkomen lopen via een advocaat of de rechter. De ouders zorgen allebei evenveel voor de kinderen, maar wel los van elkaar. Parallel ouderschap is vooral een mogelijkheid als er sprake is van bijvoorbeeld een vechtscheiding.

Direct juridische hulp: vrijblijvende dienst van de Nationale Adviesbalie

Heb je vragen over co-ouderschap of heb je juridische hulp nodig om alles te regelen? Wij helpen je graag. Laat je nummer achter, dan bellen wij je vrijblijvend terug. We bespreken jouw persoonlijke situatie en geven direct advies op maat. Indien er hup nodig is van een specialist regelen we dit ook voor jou.

Meer informatie