Uit elkaar gaan heeft niet alleen veel emotionele gevolgen, maar ook financiële consequenties. Door de scheiding moet je van alles regelen, terwijl je hoofd vol zit met emoties. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je niets vergeet en zaken puntsgewijs kunt afhandelen.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld
Laten we ervan uitgaan dat je een zoon van negen en een dochter van vijftien hebt. Voor de kinderbijslag is het eenvoudig: jij en je partner krijgen één bedrag, wat je samen moet verdelen. Maar nu de heffingskorting: die krijgt alleen de ouder bij wie de kinderen staan ingeschreven. Wat je kunt doen is de kinderen – oneerbiedig geformuleerd – tussen jouw en je ex-partner verdelen. Je schrijft je zoon in op jouw adres, en je dochter op dat van je ex. Zo heb je allebei recht op de kinderkorting, de aanvullende kinderkorting voor kinderen onder de zestien jaar, toeslag op je huursubsidie en tegemoetkoming studiekosten en de alleenstaande ouderkorting (als je tenminste geen nieuwe partner hebt). Verder kun je nu allebei de combinatiekorting aanvragen.
Ik heb maar één kind
Heb je twee kinderen, dan kan het slim zijn op op ieder adres één kind in te schrijven. Zo kun je optimaal gebruik maken van alle tegemoetkomingen van de overheid. Als je maar één kind hebt kun je twee dingen doen. Of jij en je partner verdelen het geld samen (net als bij de kinderbijslag), of je schrijft het kind in bij degene met het laagste loon. Die kan dan een beroep doen op de regelingen.
Coöperatief en parallel ouderschap
Bij co-ouderschap zorgen jullie samen voor de kinderen. Toch kan dit ook op verschillende manieren. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen en proberen jullie als ouders zo goed mogelijk samenwerken, dan spreek je eigenlijk van een coöperatief ouderschap. Jullie hebben regelmatig contact met elkaar, overleggen en maken samen belangrijke keuzes. Eigenlijk werken jullie als team. Voor kinderen is dit natuurlijk de meest ideale situatie. Is er geen goed overleg meer mogelijk, maar willen jullie allebei wel een even grote rol in het leven van jullie kinderen blijven spelen, dan is parallel ouderschap een oplossing. Bij parallel ouderschap staan de huishoudens van vader en moeder los van elkaar. Iedere ouder doet zijn eigen ding en er is weinig communicatie of contact. Het contact tussen de ouders verloopt indirect (via de app/mail) of via een derde persoon. Belangrijke beslissingen waar jullie niet uitkomen lopen via een advocaat of de rechter. De ouders zorgen allebei evenveel voor de kinderen, maar wel los van elkaar. Parallel ouderschap is vooral een mogelijkheid als er sprake is van bijvoorbeeld een vechtscheiding.
Direct juridische hulp: vrijblijvende dienst van de Nationale Adviesbalie
Heb je vragen over co-ouderschap of heb je juridische hulp nodig om alles te regelen? Wij helpen je graag. Laat je nummer achter, dan bellen wij je vrijblijvend terug. We bespreken jouw persoonlijke situatie en geven direct advies op maat. Indien er hup nodig is van een specialist regelen we dit ook voor jou.