Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(€ 0,40 / minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:00 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

binnen 30 min. terug

Naam:
Tel.:
Bel mij!

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Alimentatieplicht

 

Als je gaat scheiden, hoef jij je niet meer aan de regels die de wet aan het huwelijk stelt te houden. Er is alleen één uitzondering: de onderhoudsplicht. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar en voor je kinderen te zorgen. Dat houdt in dat je alimentatie moet betalen. De alimentatieplicht geldt zowel voor stellen die getrouwd waren als voor stellen die een geregistreerd partnerschap hadden.

Alimentatieplicht voor de kinderen

Voor het levensonderhoud van de kinderen moet genoeg geld zijn. Daarom betaalt de niet-verzorgende ouder kinderalimentatie aan de ouder die de kinderen verzorgt. De kinderalimentatie is bedoeld als een bijdrage in de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Totdat de kinderen 21 jaar worden, is de niet-verzorgende ouder verplicht alimentatie te betalen.

Alimentatieplicht voor de ex-partner

Het is natuurlijk vervelend als je niet genoeg inkomsten hebt. Zeker als je net een emotionele scheiding achter de rug hebt, wil je je niet druk maken over de vraag of je wel kunt rondkomen. Daarom moet je ex-partner aan jou geld betalen als jij niet genoeg inkomsten hebt. De alimentatieplicht tussen ex-partners noem je 'partneralimentatie'.

Kinderalimentatie heeft voorrang op partneralimentatie. Dat is vastgelegd in de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding.
LET OP:

Partneralimentatie uitsluiten

Het is mogelijk om partneralimentatie uit te sluiten wanneer je in overeenstemming bij een advocaat/mediator gaat scheiden. Omschrijf dit duidelijk in het echtscheidingsconvenant. Het is belangrijk je af te vragen waarom je partneralimentatie uitsluit en of dit ook geldt voor de toekomst. Neem een "niet-wijzigingsbeding" op in het convenant als je wilt dat deze afspraak achteraf niet gewijzigd kan worden. Deze onderlinge afspraak heeft geen invloed op het verhaalsrecht van de WWB. Zodra je in de "bijstand" komt zal de bijstandverstrekker altijd kijken of ze een deel van de kosten kunnen verhalen op de ex-partner.

Blijft een alimentatieplicht altijd van kracht?

Hoe lang de alimentatieplicht duurt, is afhankelijk van meerdere factoren. Lees meer op de pagina alimentatieduur.

Nuttige informatie? Vertel het verder!