Gaan jullie scheiden en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan zijn jullie verplicht om ook een ouderschapsplan op te stellen. Dit is eigenlijk ook meteen één van de belangrijkste dingen die jullie moeten regelen bij het uit elkaar gaan. In dit plan komen alle afspraken te staan die jullie maken over de kinderen. Hierbij kun je denken aan afspraken over de omgangsregeling, de manier waarop jullie de vakanties en feestdagen gaan verdelen en de kinderalimentatie. Maar het ouderschapsplan bevat nog veel meer belangrijke afspraken.

Waarom belangrijk?

Een goed ouderschapsplan kan veel vervelende discussies in de toekomst voorkomen. Hoe duidelijker de afspraken zijn die jullie maken, hoe prettiger het is. Uiteindelijk heb je een mooi pakket aan afspraken waar jullie je allebei in kunnen vinden. Ontstaat er vervolgens in de loop der tijd een discussie, bijvoorbeeld over de omgangsregeling, dan kun je terugvallen op de afspraken die zijn gemaakt in het ouderschapsplan. Een ouderschapsplan is een overeenkomst tussen jullie als ouders. Als het plan goed in elkaar zit en ook door jullie allebei is getekend, dan is het rechtsgeldig en kun je elkaar hier ook aan houden. Het ouderschapsplan wordt toegevoegd aan het convenant en bekrachtigd door de rechter.

Hoe maak je een ouderschapsplan?

Hebben jullie een advocaat of mediator in de arm genomen om de scheiding te regelen, dan is de kans groot dat deze ook het ouderschapsplan samen met jullie gaat opstellen. Het is echter niet verplicht om dit door een specialist te laten doen. Op zich kunnen jullie ook samen aan de keukentafel een plan opstellen, maar hierbij is het wel heel belangrijk dat het plan dat jullie opstellen wel compleet is en aan de wettelijke eisen voldoet. Dit kan best lastig zijn. Hoe hoog moet de alimentatie zijn? Welke mogelijkheden zijn er qua omgang? Hoe gaan we om met eventuele nieuwe partners en hoe zetten we dit op papier? Dit zijn allemaal vragen waar jullie antwoord op moeten geven in zo’n ouderschapsplan. Gelukkig zijn er wel hulpmiddelen die jullie kunnen helpen om toch samen tot afspraken te komen, zodat je voor het maken van het ouderschapsplan geen hoge kosten hoeft te maken bij een advocaat of mediator.

Online ouderschapsplan module

Zo kun je bij ons terecht voor een duidelijke online ouderschapsplan module. Met deze module beantwoorden jullie samen een groot aantal vragen over alle onderwerpen die in het ouderschapsplan aan bod moeten komen. Jullie geven aan wat jullie wensen zijn en de module zet al jullie antwoorden en wensen in een officieel ouderschapsplan. Dit is een rechtsgeldig ouderschapsplan dat is opgesteld door advocaten en zo toegevoegd kan worden aan het convenant. Zo weten jullie zeker dat jullie ouderschapsplan aan alle eisen voldoet en dat je geen belangrijke dingen bent vergeten. Een prettige bijkomstigheid is dat je altijd contact met onze juridische medewerkers kunt opnemen als jullie advies nodig hebben over een bepaald onderwerp. Het maken van een ouderschapsplan met de online module kost 99 euro.

Vragen?

Wil je meer weten over het ouderschapsplan of de online module die wij aanbieden? Neem dan gerust even contact met ons op. Onze juridische medewerkers beantwoorden al je vragen en geven je gratis advies waar je weer mee verder kunt.