Een scheiding is vervelend. Het brengt veel emoties en geregel met zich mee en je wilt het natuurlijk het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben. Maar hoe kan je die scheiding nou zo snel mogelijk regelen?

Overleggen scheelt tijd

Of een scheiding snel geregeld kan worden of lang gaat duren, heeft eigenlijk alles te maken met de vraag of jullie nog met elkaar kunnen overleggen. Is er geen overleg meer mogelijk, zijn er veel discussies of is er een flinke ruzie, dan kan je ervan uit gaan dat de scheiding wel even gaat duren. In dat geval zullen jullie allebei een eigen advocaat in de arm moeten nemen en is de kans groot dat er over veel onderwerpen lange discussies ontstaan. 

Kunnen jullie nog wel met elkaar overleggen, dan maakt dat de scheiding een stuk makkelijker. Jullie kunnen samen de nodige afspraken maken (wellicht onder begeleiding van bijvoorbeeld een mediator) en zijn geen tijd kwijt aan vervelende discussies en onnodige ruzies. Hoeveel tijd de scheiding kost, is dan vooral afhankelijk van het aantal zaken dat geregeld moet worden.

Hoeft er niet heel veel geregeld te worden en liggen jullie qua afspraken aardig op één lijn? Dan kan een scheiding snel geregeld zijn.

Advocaat, mediator of online scheiden?

Welke hulp je inschakelt bij de scheiding heeft ook zo zijn invloed op de tijd die je kwijt bent. Komen jullie er samen goed uit en schakelen jullie een advocaat in om jullie afspraken definitief te maken, dan kan alles snel geregeld zijn. Schakel je een advocaat in, omdat er totaal geen overleg meer mogelijk is met de ex, dan wordt het een ander verhaal. Vaak krijg je in dat soort situaties ook te maken met de rechter en zit je met wachttijden bij de rechtbank.

Ook bij een mediator zal je wat meer tijd kwijt zijn. Meestal zijn er wel een aantal sessies nodig om tot afspraken te komen en daarbij ben je qua planning ook afhankelijk van de agenda van de mediator.

Wil je alles zo snel mogelijk regelen en weten jullie al precies hoe jullie alles geregeld willen hebben, dan is online scheiden de snelste variant. Hier regelen jullie in principe alles zelf. Je hoeft geen afspraken in te plannen met een advocaat of mediator en bent dus alleen afhankelijk van je eigen agenda. Bij een online scheiding kan alles binnen 1 a 1,5 maand geregeld zijn. Wil jij de scheiding dus zo snel mogelijk achter de rug hebben, dan is dit de beste optie.

Is online scheiden een goed idee?

In sommige situaties past online scheiden heel goed, maar in sommige situaties is het minder geschikt. Om online scheiden te laten slagen is het belangrijk dat jullie echt 100 procent op één lijn liggen en het helemaal met elkaar eens zijn over de afspraken die jullie willen maken.

Zijn er nog discussiepunten of heb je zo je twijfels over bepaalde afspraken, dan is het wellicht beter om toch de hulp van een mediator of advocaat in te schakelen. Ook als je ondernemer bent is online scheiden niet altijd aan te raden, omdat de situatie daardoor vaak toch wat complexer wordt.

Is het echter zo dat jullie al langere tijd uit elkaar zijn en nu de scheiding definitief willen maken of weten jullie al precies hoe je alles geregeld wil hebben, dan is online scheiden de meest snelle manier van scheiden en kan het je daarnaast ook nog eens veel geld schelen.

Tip:
Wil je meer weten over online scheiden? Wij bespreken vrijblijvend de mogelijkheden en beantwoorden jouw vragen. Vul ons contactformulier in en er wordt zo snel mogelijk vrijblijvend contact met je opgenomen.

Voorbeeld uit de praktijk

Loes en Hans zijn getrouwd, maar wonen ondertussen al zo’n vijf jaar apart van elkaar. Zij hebben allebei in de loop der jaren weer een eigen leven opgebouwd en eigenlijk hebben zij ook niets meer dat van hun beiden is. Toch is de scheiding nooit officieel geregeld. Dat is er gewoon nooit echt van gekomen.

Hans heeft sinds een paar jaar een nieuwe vriendin. Hij wil nu graag samen met haar een huis gaan kopen. Als hij dit nu doet valt het huis echter onder het huwelijk in gemeenschap van goederen dat hij nog met Loes heeft. Dat zou betekenen dat Loes ook automatisch eigenaar van de woning wordt als Hans die koopt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Loes kijkt verbaast op als Hans na al die jaren weer contact opneemt. Hij wil zo snel mogelijk de scheiding regelen om samen met zijn nieuwe vriendin verder te kunnen. Gelukkig snapt Loes het probleem en is zij bereid om hier aan mee te werken.

Aangezien zij al zo lang uit elkaar zijn en er niet veel geregeld hoeft te worden besluiten zij gebruik te maken van online scheiden. Samen zetten ze alle afspraken duidelijk op papier en sturen dit op naar de online scheiden aanbieder. Na enige tijd krijgen zij bericht dat de scheiding rond is en kan Hans verder met zijn zoektocht naar een nieuwe woning. Al met al heeft het regelen van de scheiding nog geen 1,5 maand geduurd!

Tijd is geld

Hoe minder tijd er aan de scheiding wordt besteed door specialisten zoals advocaten en mediators. Hoe minder kosten je zult hebben. Dus ook op dat gebied is er zeker iets te zeggen voor een snelle online scheiding. In veel gevallen is online scheiden namelijk flink wat goedkoper dan het inschakelen van een advocaat of mediator. Realiseer je wel dat dit betekent dat je veel zelf moet doen en dat er niemand is die je wijst op je rechten. Zo kan goedkoop ook duurkoop worden als achteraf blijkt dat je bijvoorbeeld veel meer alimentatie had kunnen krijgen.

Kies je voor online scheiden, dan kan je kiezen uit verschillende pakketten. Wil je graag wat meer begeleiding dan kan dat, alleen zijn de kosten dan ook hoger. Vind jij zaken als de alimentatie en pensioenen erg ingewikkeld, dan is het wellicht wel verstandig om wat meer kosten te maken om alles wel goed te regelen. 

Snel scheiden en geld besparen in goed overleg? Dan online scheiden!

Heb je haast met de scheiding of willen jullie geld besparen, dan kan online scheiden een goede optie zijn. Bekijk wel of jullie situatie hiervoor geschikt is en bedenk goed welk online scheiden pakket je kiest, want ook hier zitten de nodige verschillen in. Heb je hier advies in nodig of ben je benieuwd wat voor jou goedkoper is (online scheiden of het inschakelen van een advocaat of mediator op basis van een toevoeging) neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.