“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Woning kopen tijdens echtscheiding

  • Kan je tijdens de scheiding al een eigen nieuwe woning kopen?
  • Onze hypotheekadviseur helpt je vrijblijvend verder.
9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

Lees voor

Kan je een woning kopen tijdens de echtscheiding? Het is goed voor te stellen dat de sfeer thuis behoorlijk negatief kan worden op het moment dat jullie besluiten te gaan scheiden. Het is dan ook logisch dat jullie besluiten niet meer samen in de woning te verblijven. Veel mensen vragen zich af of het al mogelijk is om tijdens te scheiding een woning te kopen. Hierbij is het van belang om te weten of jullie in (beperkte) gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd.

Woning kopen wanneer je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen

In 2012 is er een nieuwe wet ingevoerd waarin staat dat de gemeenschap van goederen opgeheven wordt op het moment dat het scheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank. Je hoeft dan dus niet te wachten op de uitspraak van de rechter. Alle goederen die vanaf dat moment worden gekocht zijn privébezit. Jouw ex-partner hoeft in deze situatie dus geen toestemming te geven voor de aankoop van een woning.

Let op:
Koop je een woning vóórdat de scheiding officieel is ingediend bij de rechtbank, dan valt deze woning binnen de gemeenschap van goederen. In dat geval zijn jullie beide eigenaar van de woning en beiden verantwoordelijk voor de hypotheek.
Tip:
Plan vrijblijvend een gesprek in met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie om jouw hypotheekmogelijkheden te bespreken. Zo weet je direct waar je aan toe bent!

Heb je andere vragen of juridische hulp nodig? Wij helpen je graag! Wij zijn op werkdagen tussen 9.00-17.15 telefonisch te bereiken voor al jouw vragen op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten). Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wel toestemming hypotheek

Voor het aankopen van een woning is er geen toestemming nodig van de echtgenoot. Echtgenoten en geregistreerd partners kunnen geheel zelfstandig een woning kopen zonder toestemming van de ander. In tegenstelling tot de aankoop van de woning, is het voor het afsluiten van de hypotheek wel vereist dat jouw ex toestemming geeft als het verzoek is ingediend maar de scheiding nog niet is uitgesproken. Dus tenzij je de woning betaalt met eigen middelen, heb je hoe dan ook toestemming nodig van jouw (aanstaande) ex.

Tip:
Laat deze toestemming in het echtscheidingsconvenant opnemen. Op het moment dat de scheiding is uitgesproken, zal de woning met terugwerkende kracht in het privévermogen komen. Hou er wel rekening mee als jullie besluiten om niet te scheiden, de woning tot de gemeenschap behoort.

Toestemming weigeren

Als jouw ex weigert om toestemming te geven voor de hypotheek en heeft jouw ex hier geen goede reden voor? Dien dan een machtiging in bij de rechter. Onze advocaten kunnen je hierbij helpen. Neem gerust contact op om jouw situatie vrijblijvend te bespreken.

Huwelijkse voorwaarden

In het geval dat jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en de woning is uitgesloten, dan is het mogelijk tijdens de scheiding een nieuwe woning te kopen. De woning valt namelijk niet automatisch in de gemeenschap. Is de woning niet uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden, dan valt deze binnen de huwelijksgemeenschap en zal dan ook 50-50 verdeeld moeten worden. Ook als het scheidingsverzoek al is ingediend. Let dus goed op als dit het geval is, want dan gelden dezelfde regels als onder het kopje “getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen.

Meer informatie