Je kan voor veel zaken terecht bij een notaris zoals: zaken rondom samenlevingscontract, testamenten, verdelingen en hypotheken. De notaris zorgt dat alles op de juiste manier op papier wordt gezet. Zo weet je zeker dat je alles voor de toekomst goed geregeld hebt....
Lees meerBij een echtscheiding speelt de akte van verdeling een cruciale rol in het verdelen van gezamenlijke bezittingen en het regelen van financiële zaken tussen de echtgenoten. Dit juridische document markeert het formele sluitstuk van de echtscheidingsprocedure. Een akte van verdeling is belangrijk en biedt helderheid en duidelijkheid aan de betrokken partijen.
Wat is een akte van verdeling?
De Akte van Verdeling wordt opgesteld door een notaris. Het regelt de financiële en materiële belangen tussen voormalige echtgenoten na een echtscheiding. In de akte van verdeling wordt op een wettelijke bindende manier geregeld hoe de verdeling van de gezamenlijke bezittingen en schulden plaatsvinden. De akte van verdeling is niet alleen een juridisch document. Wanneer het document klaar is en ondertekend sluit je ook een hoofdstuk af. Het maakt een nieuwe start mogelijk voor beide betrokkenen.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Naar de notaris
De notaris speelt een cruciale rol bij het opstellen van de Akte van Verdeling. Hij of zij zorgt ervoor dat de verdeling in overeenstemming is met de wettelijke eisen en dat beide partijen volledig op de hoogte zijn van de consequenties van de vastgelegde afspraken. Wij werken samen met De Nationale Notaris. Neem vrijblijvend contact op met de Nationale Notaris en ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.
Vermogensbestanddelen oftewel bezittingen
De akte van verdeling omvat een gedetailleerde lijst van alle gezamenlijke bezittingen. Deze bezittingen noemen we de vermogensbestanddelen. Hieronder valt onder andere de woning (onroerend goed), financiële tegoeden, investeringen en andere eigendommen. In de akte van verdeling staat duidelijk welke bezittingen aan welke partij worden toegewezen.
Schulden en verplichtingen
Naast bezittingen wordt in de Akte van Verdeling ook de verdeling van schulden en financiële verplichtingen geregeld. Het doel is om een gelijke en eerlijke regeling te treffen tussen beide partijen.
Overeenstemming tussen partijen
Voordat de Akte van Verdeling wordt opgesteld, moeten de ex-echtgenoten tot overeenstemming komen over de verdeling van hun bezittingen en schulden. Dit kan tot stand komen door onderhandelingen tussen de partijen of via mediation. De notaris kan jullie hierbij ook helpen.
Notariële Akte als Wettelijk Bewijs
Als de akte van verdeling is ondertekend en geregistreerd bij de notaris dan geldt het als wettelijk bewijs van de afspraken tussen de ex-partners. Het heeft bindende kracht en kan worden afgedwongen als een van de partijen de overeenkomst overtreedt.
Toekomstige wijzigingen
In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn de akte van verdeling bij te werken als zich in de toekomst wijzigingen voordoen in de financiële situatie van een van beide partijen. Neem in dit geval contact op met de notaris. Zij kunnen je helpen de noodzakelijke wijzigingen vast te leggen.
Meer informatie
Je hebt een eigen huis en je ligt in scheiding. Alles zal bij een echtscheiding verdeeld moeten worden, dus ook je koophuis. Hoe pak je het aan? Blijf jij er wonen, laat je je uitkopen of ga je het eigen huis verkopen?
Lees meerAls je gaat scheiden en jullie gezamenlijke woning moet worden verkocht, heeft dat ook fiscale gevolgen. Welke aftrekposten mag je opgeven voor de belasting? En hoe zit het met de eigenwoningreserve?
Lees meerJullie hebben besloten om te gaan scheiden en hebben samen een koopwoning. Er moet van alles geregeld worden. Waar begin je nou eigenlijk? Om je op weg te helpen hebben wij een stappenplan voor je gemaakt. Met dit stappenplan weet je precies wat je moet doen met de...
Lees meer20 dec, 2021 | Juridisch
De term trouwen onder huwelijkse voorwaarden komt nogal eens voorbij. Maar wat betekent het nou eigenlijk, waarom zou je dat doen en wat kun je […]
Lees meerNa je echtscheiding is het belangrijk om aandacht te schenken aan je testament. Bekijk dan of er een ontsnappingsclausule is opgenomen in je testament. Zorg er in ieder geval voor dat je testament na je scheiding weer up-to-date is.
Lees meerAls je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, betekent dat formeel meestal dat jij en je partner geen gezamenlijke spullen of gezamenlijk geld hebben. In de praktijk hebben jullie vaak wel een soort gezamenlijke rekening waarvan jullie de vaste lasten betalen.
Lees meer