Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Ook op juridisch gebied. De afgelopen weken komen er bij onze juridische adviseurs veel vragen binnen die te maken hebben met corona. Heel begrijpelijk, want wat mag nu wel en wat mag nu eigenlijk niet. De belangrijkste vragen hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Staat jouw vraag er niet tussen of heb je juridische hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 17.15 op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten). Wanneer je ons contactformulier invult bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Frequently Asked Questions Coronavirus en familierecht

Kan de alimentatie verlaagd/gestopt worden als de alimentatiebetaler geen werk heeft door het coronavirus?

Door alle maatregelen omtrent corona kan je financiële situatie flink onder druk komen te staan. Misschien ben je je baan kwijt of zijn jouw inkomsten gekelderd. Wat kun je dan doen? Het is belangrijk om te weten dat het nooit verstandig is om uit jezelf de alimentatie stop te zetten. Overleg dit altijd met je ex. En maak samen afspraken over het verlagen of tijdelijk stoppen van de betaling.

Natuurlijk kan het zijn dat er geen goed overleg meer mogelijk is of dat de ex nergens aan mee wil werken. In dat geval kun je een advocaat inschakelen om de alimentatie via de officiële weg te verlagen. Hierbij is het wel belangrijk om het kosten- batenplaatje goed te bekijken. Is jouw inkomen tijdelijk lager of gaat dit maanden duren?

Een advocaat kan je helpen om te bepalen of het in jouw situatie slim is om actie te ondernemen. Wij brengen je graag in contact met een goede specialist om jouw situatie te bespreken. Zo weet je precies wat de mogelijkheden zijn.

Kan de advocaat of mediator zaken online behandelen?

De meeste advocaten en mediators zijn gewoon aan het werk en de scheiding kan dus ook bijvoorbeeld via Skype op afstand geregeld worden.

Gaan echtscheidingen op dit moment door?

Advocaten en mediators pakken echtscheidingszaken momenteel gewoon op. Wel kunnen de coronamaatregelen sommige dingen wat lastiger maken. Bijvoorbeeld de zoektocht naar een andere woning. Ook de rechtbanken beginnen langzamerhand weer meer zaken te behandelen. De kans is wel groot dat je te maken krijgt met een wachtlijst. Deze was er altijd al, maar zal nu nog langer zijn dan voorheen. Een advocaat bij jou in de buurt kan je precies vertellen hoe lang je zult moeten wachten tot de scheiding rond is. Wil je in contact komen met de juiste advocaat bij jou in de buurt? Bel ons dan op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten).

Door het coronavirus mag ik mijn kind niet meer zien. Mag dat zomaar?

Het coronavirus is geen reden om je kind thuis te houden. De omgangsregeling blijft gewoon gelden en hier zullen jij en je ex je gewoon aan moeten houden. Natuurlijk zitten we in een onzekere periode en is het niet fijn om je kind een poosje niet te zien, maar onthoud dat jouw ex ook gek is op jullie kind en het ook verschrikkelijk vindt om hem/haar te moeten missen. Daarnaast is het voor je kind ook belangrijk dat alles zoveel mogelijk normaal blijft. Het is al zo’n rare situatie. Hoe meer structuur hoe beter.

Een goede reden om je kind niet aan jouw ex mee te geven is er dus niet. Zolang de kinderen naar buiten mogen, kunnen ze ook naar de andere ouder. Heeft jouw ex gezondheidsklachten, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Overleg in dit geval hoe jullie dit oplossen. Door zelf te bepalen dat je de kinderen niet naar hem/haar toe brengt, krijg je alleen maar ruzie.