“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Schoolkeuze bij scheiding: rechter gooit munt op

02 apr, 2025 | Rechtspraak
9,6
Klanten vertellen

1516 beoordelingen

Het kiezen van een school voor je kind is een belangrijke beslissing, die invloed heeft op zijn of haar ontwikkeling, toekomst en welzijn. Maar wat als gescheiden ouders het niet eens kunnen worden? In een recente rechtszaak besloot de rechter een muntje op te gooien om de knoop door te hakken. Een bijzondere uitspraak die toont hoe lastig het kan zijn om afspraken te maken over de opvoeding van een kind.

Samen kiezen, maar wat als dat niet lukt?

Wanneer ouders gezamenlijk gezag hebben, moeten zij samen keuzes maken over hun kind. Dit geldt ook voor de schoolkeuze. Als ouders het niet eens worden, beslist de rechter wat er moet gebeuren. De rechter maakt deze keuze altijd in het belang van het kind. In de zaak die onlangs speelde bij de Rechtbank Midden-Nederland, konden ouders het simpelweg niet eens worden. Daarom moest de rechter een beslissing nemen. Maar hoe kies je als beide opties goed zijn?

Een onmogelijke keuze voor de rechter

In deze zaak was er geen duidelijke winnaar.

De vader woonde in Zeeland, in het huis waar ze vroeger samen woonden.
De moeder was verhuisd naar Utrecht, dichter bij haar familie.
Hun kind woonde om de week bij een van de ouders.

Toen het kind naar school moest, werkte deze regeling niet meer. Beide ouders konden het kind naar school brengen en halen, hadden stabiele woon- en werksituaties en familie in de buurt. De Raad voor de Kinderbescherming kon ook geen voorkeur geven. Met andere woorden: er was geen objectieve reden om voor de ene ouder te kiezen boven de andere.

De rechter gooit een munt op

Omdat de weegschaal niet doorsloeg, besloot de rechter iets zeer ongebruikelijks te doen: hij gooide een muntje op. De rechter gooide het muntje op terwijl de ouders en de griffier erbij waren. Het resultaat? Het muntje viel in het voordeel van de vader. Dit betekende dat het kind in Zeeland naar school zou gaan en daar zijn hoofdverblijf kreeg. De ouders hadden hier vrede mee, omdat zij het elkaar gunden om voor hun kind te zorgen en wisten dat er hoe dan ook een moeilijke beslissing genomen moest worden.

Wat betekent dit voor andere ouders?

Hoewel deze uitspraak niet standaard is, laat het zien dat een rechter soms geen perfecte keuze kan maken. Dit kan gebeuren als beide ouders evenveel recht hebben op een bepaalde beslissing en het belang van het kind niet doorslaggevend is. Rechters zullen deze methode waarschijnlijk niet vaak gebruiken. Rechters nemen beslissingen op basis van zorgvuldige afwegingen en gooien zelden een muntje. Maar deze zaak laat wel zien hoe complex gezagszaken kunnen zijn en hoe belangrijk het is om als ouders samen tot een oplossing te komen.

Kom je er samen niet uit bij een schoolkeuze of andere beslissingen over je kind? Onze juridische adviseurs leggen je graag uit wat je rechten zijn en hoe je het aanpakt. Bel ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.