Bij een scheiding moet het vermogen verdeeld worden. De peildatum, meestal de dag waarop je het verzoek tot scheiding indient, bepaalt wat jullie gemeenschappelijke bezittingen zijn op dat moment. Maar wat als een van de partners vlak voor de scheiding expres veel geld uitgeeft, geld aan anderen geeft of geld stopt in riskante beleggingen? Gelukkig kun je je hiertegen beschermen, maar je moet er wel snel bij zijn. Hoe werkt dat precies?
Wat is de peildatum en waarom is die belangrijk?
De peildatum is de dag waarop je kijkt hoeveel geld en spullen jullie samen hebben. Dat is belangrijk, want die datum bepaalt wat er verdeeld moet worden.
- Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan wordt alles wat jullie op de peildatum samen hebben aan bezittingen verdeeld.
- Hebben jullie huwelijkse voorwaarden? Dan gelden de afspraken uit dat contract. Ook hierbij is de peildatum van belang.
Als jullie nog goed met elkaar in overleg zijn, mogen jullie samen een datum kiezen waarop jullie het vermogen verdelen. Lukt het niet om samen een datum af te spreken? Dan geldt automatisch de datum waarop een van jullie de scheiding bij de rechter aanvraagt.
Wat als je partner vlak voor de scheiding geld wegsluist?
Soms probeert een van de partners invloed te hebben op wat er verdeeld wordt, bijvoorbeeld door:
- Extra uitgaven te doen (zoals een dure vakantie of uitgaven van de gezamenlijke rekening).
- Geld weg te sluizen (bijvoorbeeld door bedragen over te maken naar familie).
- Grote financiële risico’s te nemen (gokken of investeren in risicovolle beleggingen).
- Onroerend goed over te dragen (zonder toestemming van de andere partner).
De wet bepaalt dat je in zulke gevallen recht kunt hebben op schadevergoeding. Dit staat in artikel 1:164 en 1:139 van het Burgerlijk Wetboek.
Binnen zes maanden actie ondernemen, anders loop je geld mis
Je hebt in sommige gevallen recht op schadevergoeding. Wacht echter niet te lang met het opvragen hiervan. Je kunt alleen schadevergoeding vragen als dit binnen zes maanden vóór de peildatum gebeurt. Daarna kun je geen schadevergoeding meer vragen aan de rechter.
Voorbeeld uit 2024
Een echtpaar had samen onroerend goed in Kroatië. De man had dit vlak vóór de peildatum op naam van zijn vader gezet, zonder dat zijn vrouw dat wist. De rechter besliste dat hij zijn ex-partner de helft van de geschatte waarde moest betalen.
Zo voorkom je dat je partner je benadeelt
- Controleer bankafschriften en kijk of er opvallende bedragen zijn verdwenen.
- Vraag juridisch advies zodra je denkt dat je partner geld aan het wegsluizen is.
- Dien zo snel mogelijk een echtscheidingsverzoek in, zodat je binnen de zes maanden termijn valt.
Gratis juridisch advies
Maak je je zorgen over de verdeling van het geld rond je scheiding? Met een goed advies weet je snel waar je aan toe bent en voorkom je dat je met lege handen achterblijft. Bel ons direct op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in. Onze juridische adviseurs staan klaar om je te helpen.