“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Moet ik naar de rechter voor het aanpassen van ons ouderschapsplan?

11 dec, 2024 | Algemeen
9,6
Klanten vertellen

1450 beoordelingen

Als je gaat scheiden en je hebt kinderen onder de 18 dan is een ouderschapsplan verplicht om op te stellen. Maar na een scheiding gaat het leven veranderen. Daardoor moeten soms de afspraken in het ouderschapsplan worden aangepast. Denk aan situaties zoals een verhuizing, een nieuwe baan met andere werktijden, of de komst van een nieuw gezin. Stel je wil het ouderschapsplan aanpassen, moet je dan naar de rechter? Wij leggen het je uit.

In goed overleg

Indien jullie als ouders tot nieuwe afspraken kunnen komen, kun je deze samen schriftelijk vastleggen, inclusief handtekeningen van beide partijen. Dit biedt duidelijkheid en voorkomt misverstanden. Je hoeft dus niet perse naar de rechter.

Let op: afspraken die je zelf wijzigt zonder tussenkomst van de rechter hebben geen juridische afdwingbaarheid. Als een van de ouders zich niet aan de nieuwe afspraken houdt, kun je deze niet rechtstreeks via de rechter afdwingen.

Wat als het niet lukt om samen afspraken te maken?

Soms is het lastig om samen tot nieuwe afspraken te komen. In dat geval kan een mediator en een advocaat helpen. Zij begeleiden jullie bij het maken van een nieuwe regeling die recht doet aan de behoeften van het kind én beide ouders.

De rol van de rechter

Als jullie er samen niet uitkomen of als je wilt dat de nieuwe afspraken juridisch afdwingbaar zijn, kun je een verzoek indienen bij de rechtbank. De rechter zal de gewijzigde afspraken beoordelen en vastleggen in een beschikking. Een ervaren familierechtadvocaat kan jou bijstaan. Wij brengen je vrijblijvend in contact met een familierecht advocaat die je verder helpt. Bel ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.

Waarom is een beschikking belangrijk?

Een aantal redenen waarom het belangrijk is om zaken vast te leggen bij de rechter:

  • Juridische zekerheid: De beschikking zorgt ervoor dat de nieuwe afspraken formeel zijn vastgelegd.
  • Afdwingbaarheid: Met een beschikking kun je afspraken afdwingen als deze niet worden nagekomen, bijvoorbeeld via een deurwaarder.

Wij helpen je direct

Wil je een ouderschapsplan aanpassen? Overweeg wat voor jullie de beste optie is: het samen regelen of het officieel laten vastleggen. Indien je het officieel wil laten vastleggen kunnen wij je helpen. Zoals aangegeven voorkomt het officieel vastleggen toekomstige conflicten en biedt duidelijkheid voor alle partijen, vooral voor de kinderen. Neem contact met ons op voor persoonlijk en deskundig advies!