Een veel gestelde vraag is hoe vaak en hoelang een kind bij een ouder moet zijn bij een omgangsregeling. Is er een minimum? Het antwoord is niet eenvoudig, want volgens de wet bestaat er geen vastgestelde richtlijn voor de invulling van omgang. De invulling hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van het kind, de afstand tussen de ouders, de onderlinge band en de samenwerking tussen de ouders.
Wat zegt de wet over omgang?
Als beide ouders gezag hebben, hebben ze ook allebei evenveel recht op omgang met het kind. Bovendien is de gezaghebbende ouder verplicht om de band tussen het kind en de andere ouder te steunen. Dit geldt zelfs als de andere ouder geen gezag heeft. Hoe die omgang wordt ingevuld, verschilt per situatie en wordt beïnvloed door wat in het belang van het kind is.
Wat is een veelvoorkomende regeling?
In situaties zonder grote conflicten hanteren veel ouders een basisregeling, zoals:
- Eén weekend per twee weken: Het kind verblijft één keer in de twee weken een weekend bij de andere ouder.
- Een vaste dag doordeweeks: Bijvoorbeeld een middag of avond waarop het kind tijd doorbrengt met de andere ouder. Deze structuur zorgt voor stabiliteit en regelmatig contact met beide ouders, wat belangrijk is voor het welzijn van het kind.
- De week doormidden: Je ziet ook vaak dat ouders de werkweek door midden delen. Woensdag is dan de zogenaamde wisseldag.
Als de kinderen oud genoeg zijn kan je ook vragen wat zij prettig vinden.
Op maat gemaakte afspraken
Elke situatie is uniek. Het is daarom verstandig om een omgangsregeling op te stellen die aansluit bij jouw gezin. Een mediator of familierechtadvocaat kan hierbij ondersteunen. Zij helpen om afspraken te maken die recht doen aan de behoeften van zowel het kind als de ouders, en om conflicten te voorkomen.
Heb je vragen over een omgangsregeling of wil je hulp bij het maken van goede afspraken? Neem contact met ons op. We bespreken jouw situatie en brengen je in contact met een ervaren familierechtadvocaat die jullie kan helpen.