“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Maximale alimentatieduur partneralimentatie

  • De partneralimentatie duurt maximaal twaalf jaar.
  • Bij samenwonen of trouwen komt dit te vervallen.
  • Twijfel je of jouw alimentatie nog wel klopt? Wij kijken er graag even voor je naar.
9,2
Klanten vertellen

229 beoordelingen

Spreken jullie onderling geen termijn af voor de partneralimentatie, dan geldt de wettelijke termijn. Op dit moment is de maximale alimentatieduur twaalf jaar. De overheid is bezig om deze alimentatieduur in te korten, maar op dit moment is dit plan nog niet concreet.

Hoe lang duurt de alimentatieplicht?

Als je gescheiden bent na 1 juli 1994, dan gelden de volgende wettelijke termijnen van de alimentatieduur:

  • Een periode van twaalf jaar als er sprake is van een huwelijk met kinderen of een huwelijk zonder kinderen dat langer dan vijf jaar heeft geduurd.
  • Een periode van maximaal vijf jaar als het huwelijk niet langer dan vijf jaar heeft geduurd en jullie geen kinderen hebben. De alimentatieduur is dan net zo lang als de duur van het huwelijk.

De termijn gaat in op de dag dat je scheiding wordt opgenomen in de burgerlijke stand van de gemeente.

Alimentatieduur verlengen

Soms is het mogelijk de alimentatieduur te verlengen. Hiervoor kun je een verzoek indienen bij de rechter. Dat moet je doen binnen drie maanden nadat de alimentatieplicht is afgelopen. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het voor jou zeer onredelijk is als de alimentatie stopt.

Partneralimentatie en nieuwe partner

Als jij partneralimentatie betaalt en je ex gaat met iemand anders duurzaam samenwonen of trouwen, dan ben je niet meer verplicht partneralimentatie aan je ex te betalen. De alimentatie komt meteen te vervallen.

Als je vindt dat je geen partneralimenatie meer hoeft te betalen of als je het alimentatiebedrag wil laten verlagen, dan kun je kijken of je hier afspraken over kunt maken met de ex. Lukt dit niet, dan zal je de hulp van een advocaat moeten inschakelen. Vraag ons om advies. Wij vertellen je of je kans van slagen hebt en of het kosten/batenplaatje interessant is.

Levenslange alimentatieduur

Ben je voor 1 juli 1994 gescheiden? Dan zit er geen maximum aan de alimentatieverplichting, tenzij jij en je ex-partner een termijn hebben afgesproken. Hebben jullie niets afgesproken? Dan duurt de alimentatieverplichting levenslang.

Let op:
Als de alimentatieverplichting langer dan vijftien jaar loopt, kun je de rechter vragen de alimentatieplicht op te heffen. De rechter heft de alimentatieplicht niet op als stopzetting te ingrijpend is voor de alimentatiegerechtigde.